Mai rovatomban,sokak örömére új kérdéskörrel fogok foglalkozni.Félretéve a több ízben kitárgyalt párkapcsolati témát,rövid utazásra invitállak Titeket a görög gasztronómia ezerarcú világába.
Míg érkezésemet megelőző ismereteim kimerültek a pitában feltálalt gyros és a nyársra tűzdelt suvlaki,az úgynevezett rablóhúsban,mára már egész sorát próbáltam a helyi ételkülönlegességeknek.Ebben a közel sem unalmas étlapban,egy laikus könnyen elveszetnek érezheti magát,mivel általában a túristákra specializálódott helyek kínálata nem mutat túl a jól ismert tzatzikin vagy az oregánóval megbolondított görög salátán.
Kalandozásomhoz segítségül hívtam Artemis Mitrupopulut,aki bio ebéddel készült a riportunkra.Az asztalra,nagy tálban felszolgált zöld fűre emlékeztető saláta kerül,tiropitakia-val (sajtpitácska) tálalva.
(Vera)-Artemisz,mit is fogunk ma enni pontosan?
(Artemis)-Fűsalátát,amit a nagymamám Árkádia lejtőin szedett,tehát abszolút bio,emellett emésztést serkentő és méregtelenítő hatású.
(Vera)-És hogyan készítetted el?
(Artemis)-Elősször is alaposan átmossuk,majd vízben megfőzzük,végül a nagyszüleim által készített olivaolajjal és az erkélyemen termesztett citrommal locsoltam meg,majd egy csipet tengeri só, és már kész is.
(Verka)-Mivel szokás ezt a salátát tálalni?
(Artemisz)-Szokás hallal enni köretként vagy lehet rizzsel összekeverve,de én most fetasajttal és tirópitával tálalom,csak hogy tényleg abszolút biók maradjunk,mivel a sajtot is a hegyekből hoztam,és a pita házi kemencében sült.
(Vera)-Akkor ha jól értem egy athéninak vidéki rokonok nélkül lehetetlen lenne ezt az ebédet az asztalra varázsolni?
(Artemisz)-Görögországban általában majdnem minden családnak van falun élő rokona,így például nem is nagyon találkozhatsz kifejezett bio boltokkal a városokban.
(Vera)-Tehát egy magamfajta külföldinek esélye sincsen a bio táplálkozásra?
(Artemis)-Természetesen van,mivel Athénban több helyen is van piac,ami heti kétszer firss zöldségeket,gyümölcsöket és különböző tengeri halakat kínál,jóval olcsóbban,mint a super marketek.
(Vera)-Gondolom,hogy ezeken a piacokon alkudni is lehet?
(Artemis)-Nem,az árak ki vannak írva,de standonként változó,tehát érdemes előbb körülnézni.Jó tanács,ne nagyon öltözz ki,mivel a csinosabb lányoknak előszeretettel szólogatnak be!
(Verka)-Például?
(Artemis)-Legutóbb,mikor mentem,egy bácsika szó szerint elordította magát,hogy "Figyelem,egy modell tévedt a piacra!!!"vagy,hogy "az én uborkám,jobb,mint másé",stb...
(Verka)-ha,ha...Akkor,ha jól értem a bókokat ingyen osztogatják!És mit készítesz nekem legközelebb?
(Artemis)-Arra gondoltam,hogy következő alkalommal Paputsáki-t (cipőcske) csinálok,ami töltött padlizsán,de rájöttem,hogy nincs idénye,tehát frisset beszerezni nem nagyon lehet,szóval inkább Gigantes-t (óriás) főzök,ami óriásbabból készült kifejezetten téli étel.
Megemésztve a hallottakat és a bio ebédet,azt hiszem Ártemis vitaminbombája elegendő energiát fog adni a mai mosodai munkához,és még a kalóriák miatt sem kell aggódnunk,szóval Καλή όρεξη (ejtsd:kalí órexi!,jó étvágyat) mindenkinek!